U bevindt zich hier: Home // Omgeving // Evenementen Zuid-Limburg

Schuttersfeesten

Schuttersfeest


Het schutterijwezen kent een eeuwenoude, diepgewortelde traditie in de Nederlands -en Belgisch-Limburgse samenleving.
De schutterij is ontstaan in de middeleeuwen, daar waar er nog geen politie was en de veiligheid op straat en vooral het landgoed van de landgraven en gravinnen, moest worden beschermd. Ook de verschillende kerken en kloosters gaven hier geld aan uit (Vandaar dat de meeste schuttersverenigingen ook genoemd zijn naar hun beschermheilige). Iedere dorpsgemeenschap van enige betekenis, had in die tijd een eigen schutterij, die in woelige tijden zelfs ´s nachts patrouilleerden. Tot op de dag van vandaag houden de verenigingen het erfgoed cq. de gebruiken of rituelen, letterlijk hoog in het vaandel. De schuttersfeesten gaan samen met een fanfare en optochten, waarbij de schuttersverenigingen hun vaandels en schilden laten zien in, meestal, een optocht door het dorp en schietwedstrijden.

Bij de schietwedstrijden schieten de schutters met ouderwedse geweren op een mast (schiethark) met "bollekes" (houten blokjes).
Zuid Limburg kent verreweg de meeste schuttersverenigingen binnen Nederland en de schietwedstrijden zijn tot op de dag van vandaag belangrijke evenementen met veel historische waarde.

Wilt u deze schuttersfeestattracties een keer van dichtbij meemaken en zoekt een gezellig vakantiehuisje in een vakantieboertderij in Zuid Limburg? Reserveer u dan snel een huisje bij ons.

Voor specifieke informatie over schutterfeesten, zoals datums en plaatsen, kunt u het beste (online) bij de verscheidene schuttersverenigingen informeren.

Boek hier een van onze Vakantiehuisjes

Huisje 1 max. 6 personen Indeling: L-vormige woonkamer met zithoek, tv, aangepaste en ingerichte keuken, aangepaste badkamer/toilet, rolstoellift naar 1e verdieping, 3 slaapkamers,waarvan 2 kamers met 2 bedden en een kamer met 1 bed.

Huisje 3 max. 5 persoons vakantiewoning; Kleine, knusse woonkamer, tv, ingerichte keuken, badkamer/toilet, 3 slaapkamers op de eerste verdieping.

Huisje 2 max. 6 persoons vakantiewoning; Grote woonkamer, open haard, tv, ingerichte keuken, aangepaste badkamer/toilet, rolstoellift naar 1e verdieping.

Huisje 4 max. 6 personen Indeling: ruime woonkamer met open ingerichte keuken en openslaande deuren naar achterterrein, toilet. Op de eerste verdieping bevinden zich 3 slaapkamers met 2 bedden elk en de badkamer met tweede toilet.